Кілька важливих порад,як зберегти та покращити своє здоров’я
ВАЖЛИВО ЗНАТИ І КОНТРОЛЮВАТИ ЗДОРОВІ
ЦИФРИ ЗДОРОВОЇ ЛЮДИНИ!
ü?Артеріальний тиск - менш 130/80 мм рт. ст.
ü?Загальний холестерин крові - 5,0 ммоль / л.
ü?Окружність талії - не більше або дорівнює 94 см для
чоловіків і не більше або дорівнює 80 см для жінок.
ü???порцій овочів і фруктів щодня (400 грамів). 1 порція
еквівалентна 1 апельсину, яблуку, банану або 3
столовим ложкам варених овочів.
ü?Менше 5,0 грама солі (1 чайна ложка) на добу.
ü?Фізичне навантаження до помірних рівнів
(наприклад, швидка хода) щонайменше до 30 хвилин
на день, 5 днів на тиждень.
ü?Не курити, уникати зловживання алкоголем.
ü?Не мати надмірної ваги.
СКОРОТІТЬ ВЖИВАННЯ НАСТУПНИХ ПРОДУКТІВ:
СІЛЬ
Високе споживання солі сприяє підвищенню
артеріального тиску і підвищує ризик розвитку
інфаркту міокарда та мозкового інсульту!
Рекомендовано використання йодованої солі в
кількості менше 5,0 грамів на день, що складає
приблизно 1 чайну ложку.
Як скоротити вживання солі:
При приготуванні страв зменшіть кількість солі.
- Не використовуйте бульйонні кубики, соуси, готові
салатні заправки та інші добавки, що містять сіль.
- Уникайте споживання маринованої і консервованої
продукції (солоні помідори і огірки, квашена капуста
та ін.)
- Обмежте або взагалі відмовтесь від споживання
м'ясо-ковбасних виробів, копченої продукції.
- Не соліть сирі овочі і зелень.
- При приготуванні страв використовуйте сік лимона
або спеції (хмелі-сунелі, прованські трави), як
замінники солі.
ЖИР
Високе споживання насичених жирів сприяє
підвищенню холестерину крові та розвитку
серцево-судинних захворювань.
Як скоротити вживання жиру:
- При приготуванні їжі використовуйте тільки рослинні
олії.
- Вживайте молочні продукти низької жирності або
знежирені: молоко, кефір, йогурт - не більше 1,5%
жирності, сир - не більше 3,0%, сметану -10,0 -15,0%,
сир - 4-17% жирності. Намагайтеся не вживати
вершки, майонез, сиркову масу і молочні солодкі
десерти.
- До приготування страви видаляти весь видимий жир
з м'яса і шкіру з птиці.
- Обмежити споживання м'ясо-ковбасних виробів,
копчених продуктів.
ЦУКОР
Високий вміст цукру у вашому раціоні сприяє розвитку
карієсу, надмірної ваги та ожиріння, цукрового діабету,
серцево-судинних і онкологічних захворювань. Чим
більше продуктів промислового виробництва в раціоні -
тим вище споживання цукру!
Припустимо вживати до 50 грамів цукру (
приблизно 12 чайних ложок) на день. Можна
менше - більше не можна! Ця кількість
включає весь споживаний цукор, що
міститься в харчових продуктах, готових
виробах і стравах, присутніх в добовому
раціоні.
Як скоротити вживання цукру:
Обмежте або взагалі відмовтесь від солодких напоїв,
особливо газованих.
Скоротіть або взагалі відмовтесь від споживання
солодощів (вареня, мед, джем, мармелад),
кондитерських виробів і солодкої випічки (цукерки,
тістечка, торти, печиво з кремовою начинкою, кекси,
мафіни, пончики і подібне).
Вибирайте продукти без додаткових солодких смаків
(натуральний йогурт, сир).