Яришівська громада
Вінницька область, Могилів-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційне повідомлення

Дата: 31.05.2024 15:13
Кількість переглядів: 64

 Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перепрофілювання (зміну типів) закладів загальної середньої освіти Яришівської сільської ради у 2025 році

Дата : 31. 05. 2024

 

  1. Найменування організатора громадського обговорення      

–       Яришівська сільська рада

 

  1. Назва проєктів, винесених на обговорення:

 

1) проєкт рішення «Про перепрофілювання (зміну типу) ЛИПЧАНСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ ЯРИШІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ в Липчанську початкову школу Яришівської сільської ради»;

2) проєкт рішення  «Про перепрофілювання (зміну типу) ЛЯДІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ ЯРИШІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ в Лядівську початкову школу Яришівської сільської ради».

 

Нормативне забезпечення:

Стаття 143 Конституції України: Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого  самоврядування утворюють,  реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Стаття 103-2 Бюджетного кодексу України: Освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у таких типах закладів освіти: початкові школи, гімназії (крім дошкільних підрозділів у таких закладах), ліцеї.

Стаття 26  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»: Реорганізація або ліквідація навчальних закладів  комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Стаття 25  Закону України «Про освіту»: Засновник закладу освіти зобов’язаний у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжувати навчання на відповідному рівні освіти.

Стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»:  Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

Рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські, селищні, сільські ради відповідно до вимог законодавства.

Ліцеї можуть бути утворені та здійснювати освітню діяльність за умови дотримання вимог цього Закону, ліцензійних умов та положення про ліцей, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника.

Стаття 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту»: Типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.

Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії. За рішенням засновника початкова школа, гімназія може включати дошкільний підрозділ, за умови його розміщення в окремій будівлі або відокремленому приміщенні з окремими входом/виходом і територією для вихованців дошкільного підрозділу.

Гімназія та ліцей функціонують як окремі юридичні особи.

Як виняток, за рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття базової середньої освіти.

Пункт 10 постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2024 року № 245 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 і від 27 грудня 2017 р. № 1088 про порядок і умови надання освітніх субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам»:  За рахунок субвенції не здійснюється фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить: з 1 вересня 2025 р. - менше 45 осіб; з 1 вересня 2026 р. - менше 60 осіб.                                                                             

                                                              

        Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2024 р. № 245 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 і від 27 грудня 2017 р. № 1088», ст. 13, ч. 3 ст. 66 Закону України "Про освіту", статтями 31, 32, 35 "Про повну загальну середню освіту", з метою створення на території Яришівської сільської ради оптимальної мережі освітніх закладів, необхідних умов для надання якісної освіти, забезпечення доступності, підвищення економічної ефективності, використання матеріально-технічних, кадрових і фінансових ресурсів Яришівська сільська рада з метою врахування думки жителів Яришівської сільської ради розпочинає громадські обговорення проєктів рішень:

 

 

 

Мета оптимізації мережі закладів освіти:

 

- приведення мережі закладів загальної середньої освіти до вимог Закону України «Про повну загальну середню освіту»;

- підвищення якості освіти;

- надання більших освітніх перспектив для громади завдяки ефективнішому витрачанню бюджетних коштів.

 

Завдання трансформації мережі закладів освіти:

 

Період реформ, розпочатий державою, поставив питання трансформації закладів освіти. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів в українських школах скорочується, тому й не дивно, що чимало закладів освіти не працюють на повну проєктну потужність. Заклади загальної середньої освіти Яришівської сільської ради мають такий кількісний відсоток наповнюваності відповідно до потужності закладу: Хоньковецький ліцей – 35%, Юрковецький ліцей – 40%, Яришівський ліцей – 34%, Липчанська гімназія – 38%, Лядівська гімназія – 42%.

Перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу освітньої субвенції та утримання таких закладів освіти (оплату за енергоносії, харчування учнів, зарплату технічному персоналу громада платить із власного бюджету), тому процес оптимізації дасть можливість побудувати в громаді спроможну освітню мережу, під якою розуміється сукупність закладів, класів, груп, що за рахунок ефективного використання наявних ресурсів (кадрових, інфраструктурних, матеріально-технічних, фінансових тощо) забезпечить доступність, якість надання освітніх послуг, відповідно до стандартів і нормативів, встановлених державою, та відреагує на запити учасників освітнього процесу.

Важливо також враховувати те, що згідно з пунктом 10 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2024 року №245 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015р. №6 і від 27 грудня 2017р. №10880 за рахунок освітньої субвенції не здійснюється фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить:

з 1 вересня 2016 р. — менше 25 осіб;

з 1 вересня 2025 р. — менше 45 осіб;

з 1 вересня 2026 р. — менше 60 осіб.

Прогнозована мережа закладів загальної середньої освіти Яришівської сільської ради показує, що у 2025/2026 н.р. Липчанська та Лядівська гімназії матимуть менше 40 учнів. За таких умов вищезазначені заклади освіти можуть бути перепрофільовані в початкові школи.

Виходячи з наведеного, Яришівська сільська рада проаналізувала демографічну ситуацію в громаді і в окремих населених пунктах, стан економіки громади, освітніх ресурсів, географічне розташування освітніх закладів, перспективну мережу, матеріально-технічну базу закладів загальної середньої освіти та виносить на громадське обговорення питання подальшого функціонування вищезазначених закладів загальної середньої освіти, для затвердження відповідного проєкту рішення.

Таким чином, перепрофілювання вказаних закладів освіти сприятиме створенню нової структури закладу, створенню розгалуженої мережі різних типів закладів загальної середньої освіти Яришівської сільської ради, що забезпечить, як територіальну доступність початкової та базової середньої освіти, так і створить умови для здобуття учнями якісної профільної освіти. 

 

Запрошуємо жителів громади, батьків, учнів, учителів, громадські організації долучитися до громадського обговорення рішень Яришівської сільської ради щодо проєктів перепрофілювання (зміну типу) наступних закладів загальної середньої освіти Яришівської сільської ради задля створення спроможної освітньої мережі Яришівської сільської ради:

 

  • ЛИПЧАНСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ ЯРИШІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ  РАДИ в Липчанську початкову школу Яришівської сільської ради»;
  • ЛЯДІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ ЯРИШІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ в Лядівську початкову школу Яришівської сільської ради».

 

  1. Адреса опублікованого на офіційному веб-сайті Яришівської сільської ради проєкту розпоряджень:

https://yaryshivska-gromada.gov.ua/

 

  1. Формат проведення громадського обговорення:
    • публічне громадське обговорення передбачатиме проведення в приміщенні закладів освіти засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективами ЗЗСО. До участі в обговоренні запрошуються мешканці Яришівської сільської ради у терміни з 01.06.2024 року по 01.06.2025 року.

 

  1. Поштова адреса та адреса електронної пошти, строк і форми для подання пропозицій (зауважень):

 – с. Яришів, вул. Головна 19/1, ел. адреса: 04326879@ukr.net.

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає.

 

  1. Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо перепрофілювання (зміну типів) закладів освіти з 01 вересня 2025 року:

 – відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Яришівської сільської ради.

 

  1. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення:

 – Косарчук Наталія Олексіївна, начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Яришівської сільської ради  тел. 0674302597.

 

  1. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення:
    • узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Яришівської сільської ради.

 

Посилання на рішення:

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь